„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.” A jak jeść dobrze? Na to pytanie odpowiada anglojęzyczna książka kucharska Salvadora Dalego i zawarte w niej ekstrawaganckie, finezyjne przepisy, które mistrz podpadrywał u największych szefów słynnych restauracji – Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s czy Le Train Bleu.
„Jeśli jesteś jednym z tych ludzi, którzy liczą kalorie, którzy traktują przyjemność jedzenia z poczuciem winy, zamknij czym prędzej tę książkę. Jest dla ciebie zbyt żywa, zbyt agresywna i zdecydowanie zbyt zuchwała” – Salvador Dali (fragment)
Les diners de Gala – książkę „poświęconą przyjemności” – po raz pierwszy opublikowano w 1973 roku. Prawdziwy biały kruk na rynku wydawniczym, do niedawna liczył zaledwie 400 oryginalnych egzemplarzy, tzw. złotego wydania i wart był setki dolarów. Dziś, za sprawą wydawnictwa Taschen, publikacja doczekała się wznowienia. Ekskluzywne wydanie skłądające się z 12 rozdziałów, z 136 przepisami w całości ilustrowane jest pracami Dalego.
„Food and surrealism make perfect bedfellows: sex and lobsters, collage and cannibalism, the meeting of a swan and a toothbrush on a pastry case.(…) Luckily for us, Dalí published a cookbook in 1973, Les diners de Gala, which reveals some of the sensual, imaginative, and exotic elements that made up their notorious gatherings.” (Wydawnictwo Taschen)
Macie ochotę na rakowe consommé, węgorza wschodzącego słońca lub tysiącletnie jaja? A może domowej roboty afrodyzjaki? Zmysłowe i malarsko opisane receptury czekają!
CŁ
fot. materiały prasowe/Taschen